Ką galim gaminti, kai namie turim baklažanų?
Ogi graikišką patiekalą Moussaka
Paprasta, skanu ir sotu – taip trumpai galima apibūdinti graikų virtuvę. Paviešėjus Graikijoje gali suprasti, ką reiškia iš tikrųjų sočiai pavalgyti. Moussaka - vienas populiariausių patiekalų, primenantis mėgiamiausią mano Itališką patiekalą lazaniją. Viešėdama Kretoje turėjau vieną norą paragauti tikros graikiškos Moussaka, ir šis mano noras buvo išpildytas. Pagrindinis Moussakos gaminimo principas – sluoksniavimas. Ant skardos dugno pirmiausiai dedami keptuvėje kepti bulvių griežinėliai, ant jų baklažanai, virtas jautienos faršas, parmezano sūris, vėl bulvės, baklažanai ir akcentas – „pesamel” padažas. Padažas gaminamas iš sviesto, pieno, miltų ir kiaušinių, taip pat dedama muskato prieskonių. Užpylus padažą, moussaka pašaunama i orkaitę ir po 30 minučių šis tradicinis graikų patiekalas jau paruoštas.
Kadangi norėjau kažko lengvesnio, tai mano Moussaka bus be bulvių ir be "pesamel" (lietuviškai Bešamelio) padažo.
Taigi, produktai kuriuos naudojau:
2 nedideli baklažanai (didelio užtektų ir vieno),
0.5 kg maltos jautienos,
dvi morkytės, svogūnas, keturios skiltelės česnako,
taurė vyno, pyliau baltą, bet tinka ir raudonas,
indelis konservuotų pomidorų savo sultyse,
300 ml. pieno,
2 kiaušiniai,
100 g rokiškio sūrio (geriau būtų permezano, bet namie turėjau tik tokį),
na ir žinoma aliejaus, pipirų, druskos, petražolių, muskato riešuto, džiovinto čiobrelio, kitų mėgiamų prieskonių. Aš dėjau raudonėlį, nes be jo dabar neįsivaizduoju savo virtuvės
Kai jau viską turim, pasiraitojam rankoves ir pradedam
Baklažaną pjaustom cm storio riekelėm, dedam į lėkštę, beriam druska ir paliekam stovėt kokį 20 min., o tiksliau kol paruošim mėsytės padažą. Druska ištrauks skystį ir panaikins kartumą
į gilią keptuvę pilame šlakelį alyvuogių aliejaus, jame pakepiname smulkintą svogūną aliejaus, kepinam kol suminkštės, sudedam jautienos frašą, apkepinam, dedame smulkintas česnako skilteles, stambiai tarkuotas morkas, konservuotus pomidorus su visu skysčiu.
Pilam vyną, dar patroškinam keletą minučių, kad alkoholis išgaruotų.
Beriam prieskonius. Viskas atrodo maždaug šitaip
liko suplakti a'la kiaušinienę.
Mušam kiaušinius, pilam pieną, beriam sūrio sūrio, lengvai išplakame.
Baklažanus, truputį nuplaunam, gerai nusausinam popieriniu rankšluosčiu ir tiesiam sluoksnį į kepimo formą.
Ant baklažanų sluoksnio dedame paruoštą mėsą, vėl sluoksnį baklažanų. Viską užpilame pieno padažu ir 45 minutėm šauname į 200 c orkaitę
per tą laiką pasidariau mėgiamų burokėlių salotų. Panašu, kad burokėliai tinka su bet kuo...
Šį kart prie jų dėjau kopūsto, rūgštynių lapų, šviežių baziliko lapelių, fetos sūrio ir savo raugtų agurkėlių, (dieną prieš tai dar įpjausčiau petražolių, šiandienai deja...nebeliko). Žinoma bėriau raudonėlio ir užpyliau alyvuogių aliejumi.Skanaus, nepadauginkit :)
Žaneta
Skaniai atrodo.
AtsakytiPanaikinti